گزارش برنامه های هفته پژوهش 95
زنگ پژوهش
زنگ پژوهش به مناسبت ایام هفته پژوهش روز یکشنبه 21/9/95 که با عنوان روز پاسخ به نیازهای پژوهشی، آرمان پژوهشگران نامگذاری شده است، ساعت 11 الی 12 در مدرسه علمیه خواهران هاجر خمین با حضور استاد ارجمند حجة الاسلام والمسلمین دکتر محمد اسماعیلی با حضور طلاب این مدرسه علمیه برگزار گردید.
استاد محترم حوزه و دانشگاه حجة الاسلام والمسلمین دکتر اسماعیلی در ادامه مباحث گذشته درباره مراحل انجام کار تحقیق به اولین مرحله اشاره فرمودند. مرحله اول موضوع و مسئله تحقیق باید مسئله ی خود پژوهشگر باشد. گاهی موضوعی را از کسی با مشورت می گیریم بدون آنکه به موضوع علاقه داشته باشیم یا درباره آن مطالعه کرده باشیم به ویژه در مورد پایان نامه؛ این روش اشتباه است. اگر از اساتید هم موضوع تحقیق می گیرید درباره آن مطالعه کنید.
ایشان یک راه برای مطالعه ی موضوعات مورد علاقه را استفاده از نرم افزارها دانسته و نرم افزار دانشنامه مقالات قرآنی با ده هزار مقاله را جهت مطالعه معرفی نمودند، که قابلیت جستجوی موضوعی مثلا موضوعات مرتبط با بحث مهدویت را دارد؛ این مقالات برای پیشینه تحقیق مناسب است و شما آن بخش هایی که به آن پرداخته نشده است را بررسی می کنید.
سپس چندین لیست از موضوعات قابل مطالعه به عنوان مثال موضوعات تربیتی، تفسیری، علوم قرآنی، شبهات ولایت فقیه و … را ارائه فرموده و به برخی عناوین قابل پژوهش اشاره کردند.
پژوهشگران علوم تجربی موضوعات را بسیار جزئی و دقیق بررسی می کنند مثلا موضوع تز دکتری دانشجویی درباره گونه ای نهنگ بوده که در کف اقیانوس تکه ای اسفنج به دهان می گیرد و به کف اقیانوس می کشد تا هم دهانش زخمی نشود و هم ماهیانی که مخفی شده اند فراری دهد و آنها را شکار کند و با این پژوهش به نتایجی هم می رسند. ما چون یک موضوع را کلی بررسی می کنیم خیلی مسئله و نتیجه از آن به دست نمی آید و تنها می شود کلّی گویی. لازم نیست حجاب را به طور کلی بررسی کنید بلکه به یک شبهه در حجاب دقت کنید مثلا می گویند حجاب در طول تاریخ از چه زمانی شروع شده است؟ در این رابطه شما موضوع حجاب در زمان پیامبر (ص) را بررسی کنید. این امر فقط با مطالعه حل می شود. اگر کسی به شما موضوعی پیشنهاد می کند شما حداقل 10 ساعت روی آن مطالعه کنید بعد طرح اجمالی برای آن ارائه دهید. وی در ادامه با استفاده از نرم افزار مذکور موضوعات متعددی را جهت تمرین بررسی فرمودند.
بودن در شهرستان و دسترسی نداشتن به کتابخانه ها با وجود این نرم افزارها مشکل نیست و با این امکانات جدید قابل رفع است.
نرم افزار جامع فقه اهل بیت بیشتر منابع فقهی فارسی و عربی را در بر دارد مثلا ادوار علم فقه، مصادر فقه، کتب لغت، مسائل طوسی، رسائل، الاستبصار، امالی و … . امکان جستجوی موضوعات فقهی را دارد و موضوع را در تمام کتب نرم افزار جستجو می کند و می توان دامنه جستجو را نیز محدود کرد.
وی در ادامه نرم افزارهای دیگر همچون نرم افزار جامع اصول فقه، جامع الاحادیث، کتابخانه کلام اسلامی، پرسمان3، مشکات الانوار در زمینه علوم قرآنی، جامع التفاسیر (با 151 دوره تفسیری شامل منابع لغت که امکان دسته بندی تاریخی براساس قرن، تفاسیرشیعه وسنی، موضوعی(تفاسیر روایی، فقهی، عرفانی و کلامی)، تفاسیر فارسی و عربی با زندگی نامه مفسران دارد) که محصول مؤسسه دیجیتال نور و زیر نظر مقام معظم رهبری طراحی و ساخته شده اند را به طلاب معرفی و کار با آنها را آموزش اجمالی دادند.
در پایان معاونت پژوهش مدرسه علمیه هاجر از اقدامات صورت گرفته جهت راه اندازی سایت پژوهشی مدرسه علمیه جهت بهره مندی طلاب محترم خبر داد.
در ادامه: گزارشی تصویری از سایر برنامه های هفته پژوهش مدرسه علمیه خواهران هاجر خمین
معاونت پژوهش مدرسه علمیه خواهران هاجر خمین طی جلسه اخلاق عمومی روز دوشنبه 22/9/95 در محضر امام جمعه محترم شهرستان خمین و مؤسس محترم این مدرسه علمیه حجه الاسلام والمسلمین حاج آقای حسینی (زید عزّه) و مدیریت محترم سرکار خانم حمزه لو به مناسبت هفته پژوهش از فعالان پژوهشی با اهدای لوح تقدیر و کارت هدیه قدردانی به عمل آورد.
این مدرسه علمیه با ارسال 8 اثر پژوهشی در هشتمین جشنواره علّامه حلّی و 3 اثر پژوهشی در جشنواره بانوی کرامت و تشکیل 3 گروه پژوهشی 5 نفره در پنجمین جشنواره رشد مجموعاً با حضور20نفر از طلاب و کارکنان با ارسال 14 اثر پژوهشی در فراخوان های پژوهشی سال تحصیلی 94-95مشارکت داشته است.
همچنین از یک نفر از طلاب به دلیل مشارکت منظم و مستمر در برنامه های پژوهشی مدرسه علمیه هاجر قدردانی شد.
معاونت پژوهش مدرسه علمیه خواهران هاجر خمین با حضور معاونت فرهنگی و طلاب روز دوشنبه 22/9/95 ساعت 15 لغایت 19 از نمایشگاه کتاب تخصصی در مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران استان مرکزی بازدید به عمل آورد. ضمن اینکه 34 عنوان کتاب جهت تجهیز کتابخانه این مدرسه علمیه خریداری گردید که لیست آن در ادامه درج گردیده است.
26 نفر از طلاب مدرسه علمیه خواهران هاجر از نمایشگاه کتاب استانی بهره برده و از کتب و منابع تخصصی عرضه شده در نمایشگاه و تخفیف ویژه طلاب ابراز رضایت نمودند.
بازدید طلاب مدرسه علمیه هاجر خمین از نمایشگاه تخصصی کتاب مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران استان مرکزی