نشست هفته کتاب: طرح ضیافت کلمات
معاونت پژوهش مدرسه علمیه هاجر خمین با همکاری کتابدار محترم، روز شنبه 26/8/97 پس از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر نشستی ویژه هفته کتاب و کتابخوانی با عنوان “ضیافت کلمات” با حضور استاد ارجمند حوزه و دانشگاه، نویسنده و پژوهشگر، عضو شورای علمی پژوهشی این مدرسه علمیه دکتر حسین خسروی برگزار نمود.
بخشهایی از بیانات دکتر خسروی: «اروپائیان جهت بررسی نتایج جنگهای صلیبی که 200 سال به طول انجامید، گروه هایی را در دنیای اسلام اعزام کردند تا ببینند دلیل پیشرفت مسلمانان چه بوده است؛ چرا مسلمین باید در اوج بالندگی باشند؟ نمایندگان اروپا گزارش دادند که رمز موفقیت مسلمانان در کتاب و کتابخانه است، مسلمانان زیاد کتاب میخوانند.
ایشان در ادامه اقسام کتابخانه ها در دنیای اسلام را بر شمردند و ادامه دادند: «اوج تمدن اسلام قرن چهارم هجری بوده است و لذا مقام معظم رهبری دامت برکاته فرمودند ما حاضریم 50 سال شاگردی دنیا را بکنیم تا برسیم به آنچه در آن دوران داشتیم. چرا ما در اوج تمدن بودیم؟ برای مثال شخصی به نام صاحب ابن عبّاد را به عنوان صدر اعظم جهان اسلام انتخاب شد. حکم انتصابش را نپذیرفت به دلیل اینکه نمی تواند از کتاب هایش جدا شود. وی در شهر ری زندگی میکرد و مرکز حکومت در اصفهان بود. کتابخانه وی 400 بار شتر بود که به اصفهان منتقل شد. فهرست کتابخانه صاحب ابن عباد در 10 جلد تنظیم شد. شرط ملاقات با وی خواندن 20هزار بیت عربی از حفظ بود … ».
سپس ادامه دادند: کتابخانه ملی ایران که در دو شعبه تهران و تبریز فعال است نزدیک به سه میلیون جلد کتاب دارد. در حالی که آمریکا که هیچ چیز از خودش ندارد و از زمان کشف آمریکا فقط 500 و اندی سال میگذرد، کتابخانه ملیاش 100 میلیون جلد کتاب دارد، کتابخانه ملی انگلیس هم همین مقدار کتاب دارد. کتابخانه ملی روسیه از کشورهای مشرق زمینی حدود 33 میلیون و چین حدود 17 میلیون جلد کتاب دارند. مصر که کشوری مسلمان و از نظر تمدنی نزدیک به ما است حدود دو و نیم میلیون جلد کتاب دارد. مهد تمدن اسلامی که با آمدن پیامبر اسلام (ص) صاحب تمدن شد، عربستان است که کتابخانه ملی آن کلا از 350 هزار جلد کتاب برخوردار است. در مقایسه کتابخانههای دانشگاهی میبینیم کتابخانه دانشگاه تهران که تأسیس 1312 ه.ش. است نزدیک به 600 هزار جلد کتاب دارد. در حالی که دانشگاه کمبریج یا سوربون 7 میلیون جلد کتاب دارند. این میشود رمز موفقیت. غرب وقتی فهمید رمز موفقیت ما در کتاب است به کتاب بها دادند.
آنها کتاب میخوانند بیدار شوند، ما کتاب میخوانیم که بخوابیم.
تقاضا دارم که به کتاب و کتابخوانی اهمیت بدهید.
وی حکایتی را نقل کردند: یکی از بزرگان را خلیفهی وقت فراخواند، گفت: مهمان دارم، مهمان عزیز و بزرگی است. بعد از اینکه مهمان رفت به حضور شما شرفیاب میشوم. خلیفه دستور جلب او را داد . به وی گفت: مهمان عزیز تو که بود؟ پاسخ داد: کتاب! کتاب تنها دوستی است که تا نخواهی حرف نمی زند! تنها دوستی است که اسرار انسان را هیچگاه فاش نمیکند.
لذا بوستان دانشمندان کتاب است و بهترین دوست علماء کتاب است.
آیت الله مرعشی نجفی رحمه الله میفرمودند: «وقتی دیدم چوب حراج به کتابهای دنیای اسلام زدهاند، حاضر شدم بروم کار کارگری کنم و با پول آن این کتابها را خریداری کنم.» از طرف دیگر نماز و روزهی قضا خواند و پول آن را تبدیل به کتاب کرد. حدود 40هزار جلد کتاب گرانسنگ را ایشان جمعآوری فرمودند … . متأسفانه میانگین مطالعات در کشور ما 8 دقیقه است. در این روزگار اوضاع کتاب و کتابخوانی کساد است.
دکتر خسروی بیان داشتند: بنده محضر آیت الله العظمی اراکی رئیس مجمع جهانی تقریب مذاهب در قم بودم؛ ایشان شخصیت برجسته دارند، پیشنهادی داشتند و می فرمودند بچهها، جوانان، طلبهها و دانشجویان را ترغیب کنید روی خاطرات شهدا و ایثارگران کار کنند.
استاد محترم در پایان کتاب « در کمین گل سرخ » مجموعه خاطرات شهید صیاد شیرازی را به طلاب معرفی کرده و فرمودند که کتاب ایشان را که در دست گرفتم نتوانستم زمین بگذارم که در دو جلد و با حجم نسبتا زیاد بود. بنده تقاضا دارم خاطرات شهدا را بخوانید؛ چرا که با خواندن آنها هم کتابخوان میشوید و هم بسیاری حواشی درباره انقلاب را میتوانید پاسخ دهید.