نشست صمیمی با طلاب
نشست صمیمی با طلاب در آغاز نیمسال دوم سال تحصیلی 96-95 با حضور سرکارخانم انسیه حمزه لو(مدیریت محترم مدرسه علمیه خواهران هاجر خمین ) و با موضوع توصیه های اخلاقی امام به طلاب در مدرسه علمیه هاجر برگزار شد. در این نشست سرکار خانم حمزه لو به مباحث زیر پرداختند :
در ابتدا، با اشاره به روایت رسول اکرم صلوات الله علیه واله “من جاءالموت وهو یطلب العلم لیحیی به الاسلام کان بینه وبین الانبیاء درجه واحده فی الجنه “سنن دارمی ج1ص100 فرمودند : اصلاح نفس واجب تر وسخت تراز همه واجبات است. مشکل ترین امور وسخت ترین چیزها دینداری در لباس اهل علم وزهد وتقوی وحفظ نمودن قلب است. اگر طلاب علوم دینی با اخلاص وارد حوزه شوند وعمل به وظایف خود نمایند وپس از اصلاح خود به دیگران واصلاح آنان بپردازند اثر گذا رخواهد بود. باید بدانید، شما عزیزان مسئولیت خطیری دارید. لذا باید اول خودتان را بسازید. خود سازی ای که تمام ابعاد انسان را ترقی دهد. بعد علمی درهمه ابعاد آن، بعد اخلاقی و وارسته کردن نفس از تعلقات دنیوی. چرا که منشا همه ی کمالات وارستگی نفس از تعلقات دنیوی است، وبدبختی انسان همین تعلق داشتن به مادیات است. دل کندن از تعلقات دنیوی وتوجه به خدا انسان را به مقام انسانیت می رساند. قلب انسان نقطه شزوع کمالات است. اگر قلب نورانی شد، زبان هم به نورانیت قلب منور می شود. چشم هم به نورانیت قلب، منور می شود. وقتی قلب الهی شد، همه چیز انسان الهی می شود. آنگاه حرف می زند، حرفش الهی است. استماع می کند، استعماعش الهی است و…
یک انسان الهی که تمام وجودش معرفت الله باشد، حرکتی انجام نمی دهد، مگر به حرکت الهی"وما رَمیتُ اذ رمیت ولکنَّ الله رمی “سوره انفال 17معنایش این نیست که، تیر را خدا انداخته، بلکه این است که نفسانیت در تو نبوده است، تا اینکه رمی که می کنی رمی تو باشد. بلکه تو الهی بودی وموجودالهی همه چیزش الهی است، رمیَش هم رمی الله است .
خانم حمزه لو در ادامه افزودند: علم، انسان را تهذیب نمی کند. انسان باید ریاضت بکشد وخودش را بزرگ به حساب نیاورد، نگوید من عالِمم. اگر این خصیصه، شیطانی باشد آنگاه علم خودش بزرگترین حجاب است ."العلم حجاب الاکبر “. اگر این خصیصه شیطانی، دراوباشددر آن حال که توحید می گوید و دل، دل شیطان است، آن وقت است که علوم عرفان وفقه و اخلاق او، انسان را به جهنم میفرستند. تا این خصیصه در او هست، تمام امور او لنگ است. تهذیب با علم درست نمی شود. بلکه تزکیه مقدم است بر همه چیز. انسان صاحب علم، بدون تهذیب، زبانش، زبان شیطان است. قلبش ، قلب شیطان است که فقه را آموخته وتعلیم می دهد .واینجاست که پست ترین شغلها از علمی که انسان را هدایت نکند بهتر است. واهل جهنم متأذی می شوند از بوی عالمی که به علمش عمل نکند .چرا که فرق است بین عالم وجاهل. زیرا اگر عالم منحرف شود یک امت را به انحراف می کشد. به بیان امام هرجا اهل ولایتی مودب به آداب بودپیداست که عالمی خوب ومهذب آنجا بوده است. پس هر گاه قدمی برای تحصیل علم بر می دارید، قدمی هم برای تهذیب بردارید.واین کار را از همین الان شروع کنید. باید زحمت زیادی بکشیدتاخود را مهذب کنید. اگر این طور نباشد، علم اثری ندارد .
وی با اشاره به روایت “العلم نور یقذفه فی قلب من یشاء ” بحار الانوار ج67ص140 ادامه داد؛ علمی که نورانیت می آورد، خداوند تبارک وتعالی آن را به هر قلبی عنایت نمی کند. لیاقت می خواهد .تا انسان مهذب نشود وخود را از اخلاقیات ناپسند پاک نکند وتمام قلب را تسلیم او نکند، خدای تبارک وتعالی قَذف نمی فرماید. آن علم ، نور تهذیب می خواهد. باید زحمت بکشید ومراعات کنید. نفس خود را هر شب محاسبه کنید، مراقبه هم لازم است. هر قدمی که برمی داریم ، روبه قبر است . سعی کنید اعمال خود را با احکام اسلام مقایسه کنید. علم وعمل دو بال برای پرواز به سوی مقام انسانیت است. و اگر تهذیب نباشد علم توحید هم به درد نمی خورد. ومثال زدند، که حضرت امام فرمودند: شما می دانید شیخ فضل الله نوری را چه کسی محاکمه کرد؟ یک معمم زنجانی. یک ملای زنجانی که مهذب نبود و قتی معمم وملا مهذب نباشد، فسادش از همه کس بشتراست .
سپس سرکار خانم حمزه لو افزودند: توجه داشته باشید، خود خواهی ها وقدرت طلبی ها اگر پیدا شد ، انسان را به فساد می کشاند. امام می فرمایند:” خطر عالم غیر مهذب، بالاتر از خطر مغول برای بشر است. اگر تمام انبیا در یک شهری و یادر یک کشوری جمع شوند، با هم اختلاف نمی کنند” . گرفتاری ما برای این است که ما تزکیه نشده ایم و تربیت نشدیم. امروز حوزه های علمیه باید بیدار باشند وتقوا را نصب العین خود قرار دهند .
ایشان ضمن تاکید به این نکته که علم همراه با معنویات، علم است. ادب به تنهایی فایده ای ندارد گفتند: معنویات است که سعادت بشر را بیمه می کند. خواهران من ، عزمتان را جزم نمایید وخود را برای خدا خالص کنید ودر رأس تمام برنامه هایتان این باشد که خود را مهذب نمایید. از هم اکنون که جوانید جدیت کنیدو هوای نفس را از خود دور کنید. چرا که همه ی گرفتاریهای ما روی همین هوای نفس است ."اذا صلح العالِم صلح العالَم واذا فسد العالِم فسد العالَم ” صحیفه نور ج19ص152
خواهران گرامی، قلب جوان لطیف است وساده. صفایش بیشتر است، هم.شدید الانفعال است وهم کثیر القبول. خُلق زشت وزیبا در قلب جوان بهتر داخل می شود وشدیدتر وزودتر از آن متاثر ومنفعل می شود. وکدورت آن هم کمتر است. در حدیث است “کسی که قر ان را در جوانی بخواند، قر ان با گوشت وخونش مختلط می شود". هر قدمی که بر میدارید، هر لحظه از عمرتان که می گذرد، اصلاح مشکل تر گردیده وممکن است ظلمت وتباهی بیشتر شود. از مکاید بزرگ شیطان ونفس اماره آن است که جوانان را وعده ی اصلاح در پیری می دهد، تا جوانی با غفلت از دست برود وبه پیران وعده ی طول عمر می دهد تا لحظه آخر با وعده های پوچ انسان را از ذکر خدا واخلاص برای او باز می دارد تازمانی که مرگ فرامی رسد .
اعتبار حوزه ها بستگی به اعمال مادارد. همه چشم ها به حوزه است. الان وظیفه شما خواهران طلبه خیلی سنگین است. همه وظیفه دارید خودتان را حفظ کنید. مراقبه داشته باشید. جهات اسلامی را مراعات کنید. اگر خدای نخواسته خطایی از ما سر بزند به پای اسلام حساب می کنند. به پای کل روحانیت می گذارند. کاری کنید که اسلام وقرآن از شما گله مند نباشد. باعث بد نامی اسلام وروحانیت نباشیم .
وی در پایان ضمن تأ کید مجدد به اصلاح نفس فرمودند: قدم اول اصلاح خودمان است تا دعوت حق از زبان شیطان نباشد. علم اخلاق سر آغاز تمام علوم است وبدانید که “بِیَدِه مَلکوت کلِ شی ” همه چیز دست خداست .
وبا دعای “الهم لاتفضحنی یوم القیامه علی رئوس الاشهاد “جلسه را به پایان رساندند .